Hvad er teknisk analyse, og hvordan fungerer den?

Med en DEGIRO-konto, får du med blot ét tryk på en knap øjeblikkeligt adgang til over halvtreds markeder i tredive lande. Det store spørgsmål er, hvad man så skal gøre. Mange ved allerede, hvad de vil investere i. Andre vil bruge lidt tid på at undersøge, hvor de vil lægge deres penge.

Når det handler om at vælge aktier, er der to indgangsvinkler til, hvordan man skal gøre tingene: tekniske og fundamentale analyser. I denne artikel vil vi forklare teknisk analyse og vise dig, hvordan du kommer i gang med nogle af de mere avancerede værktøjer, der er tilgængelige på din DEGIRO-konto. Læs vores artikel om fundamental analyse her.

Teknisk analyse af aktier

En teknisk analyse svarer ikke på spørgsmålet ”hvad skal jeg købe?”, men derimod ”hvornår skal jeg købe?”. Den drejer sig om statistisk analyse for at bruge handelsoplysninger.

Tilhængere af teknisk analyse forsøger ikke at finde ud af, om en aktie er over- eller undervurderet, snarere om aktien kan forventes at stige eller falde i kurs med udgangspunkt i den tidligere handelshistorik i forhold til tidligere mønstre i kursbevægelserne.

Diagrammønstre

Din DEGIRO-handelsplatform giver dig en bred vifte af muligheder for at tilpasse diagrammerne for dine investeringer. Disse inkluderer muligheden for at ændre datointervallet, det interval, hvor resultaterne rapporteres, og diagramtypen. Som udgangspunkt ser man det enkle linjediagram (øverst på figur X), men man kan også skifte til et candlestick-diagram eller OHLC (open-high-low-close), som giver lidt mere information end blot den sidste kurs på hver handelsdag.

Med farvekodning kan du desuden se den positive kurs i grønt og en negativ kurs i rødt, hvilket hjælper med at skelne mellem tendenserne. Man kan desuden placere et indeks som eksempelvis EURO STOXX 50 eller S&P 500 i diagrammerne for at sammenligne, om den aktie, man ser på, har slået det relevante benchmark.

Linje, candlestic og OHLC diagram eksempler

Det første man skal gøre, når man kaster sig ud i teknisk analyse, er at lære nogle af de mønstre, som man ofte vil se, når man betragter aktiediagrammer. Disse generelle retningsbestemte bevægelser kaldes tendenser, og det er afgørende, at man lærer det grundlæggende for at starte med teknisk analyse.

Den opadgående tendens er enkel nok at identificere. Og det samme er den nedadgående. Hvis man analyserer en aktie i en tilstrækkelig lang tidsramme, er det næsten sikkert, at man vil se begge disse tendenser, i det mindste i en periode. p>

Når vi går ind i de mere komplicerede mønstre, kan vi diskutere, hvad der sker, når en opadgående tendens bliver en nedadgående tendens. Dette er kendt som en reversalt (købeindikation). Sommetider sker det ret pludseligt og danner en V-form. Andre gange sker det mere gradvist.

Opadgående og nedadgående tendens diagram eksempler

Aktietendenser bevæger sig ofte på to niveauer: støtte og modstand. Som navnene antyder, er støtte en kurs, som aktiekursen kæmper for at komme under. Ligeledes er modstandsniveauet den kurs, som aktien har problemer med at komme over.

Et af de mest kendte mønstre på markedet kaldes for ”hoved-skulder”-formationen. I dette mønster repræsenterer hovedet det modstandsniveau, som aktiekursen kæmper for at komme over, mens udskæringen (stedet mellem det nederste af skuldrene og hovedet mødes) repræsenterer supportniveauet, da dette skal holde aktiekursen over et vist niveau selv efter en nedadgående tendens.

eksempel af hoved og skulder mønstre

Indikatorer for teknisk analyse

En DEGIRO-handelskonto giver dig også adgang til en række forskellige indikatorer, der kan føjes til produktdiagrammerne. På produktsiden kan man klikke på den interaktive diagramknap, så et nyt vindue åbnes.

Interaktiv graf eksempel fra DEGIRO handelsplatform

De første ting, man ser, er aktiekursdiagrammet øverst og mængden i bunden. Mængden er antallet af aktier, der handles på en given dag. Mængden vises typisk som en række lodrette søjlediagrammer, hvor et højere søjlediagram betyder, at flere aktier blev handlet på en given dag. Mens de fleste investorer altid vil være meget bevidste om prisen kursen på deres investeringer, er det vigtigt, at man tager højde for instrumentets mængdemængde, når man udfører enhver form for teknisk analyse.

Ved hjælp af andre muligheder kan man markere de dage, hvor virksomheden udstedte et udbytte eller en aktiesplit, men hvis man ønsker at fokusere på de tekniske faktorer, skal man især se på udvælgelsen af indikatorer.

Da der er mere end tyve at vælge imellem, ser vi i denne artikel på nogle af de mere almindeligt anvendte indikatorer. Denne liste er på ingen måde en omfattende liste.

Hvad er glidende gennemsnit?

Glidende gennemsnit er måske den mest anvendte tekniske indikator. Glidende gennemsnit er vægtede gennemsnit, der bruges til at estimere den aktuelle retning for en tendens. En gennemsnitlig værdi, der er vægtet over en periode, hjælper med at udjævne de daglige udsving og giver en mere tydelig indikation af den overordnede tendens. På handelsplatformen kan man indstille et glidende gennemsnit med en indstillet periodelængde (n).

passive investorer sigter mod at minimere risikoen over en længere periode.

I ovenstående diagram ses et simpelt glidende gennemsnit for et ti-dages glidende gennemsnit (i grønt) samt et halvtreds-dages glidende gennemsnit (i rødt). Sammenlignet med aktiens daglige bevægelser (som man kan betragte som gennemsnittet med en periodelængde på én) kan man se, at jo længere den indstillede tidsramme er, jo mere jævn er tendensen.

Tendensindikatorer

Som navnet siger, forsøger tendensindikatorer at vise, på hvilket tidspunkt en ny tendens starter. En populær trendindikator er den glidende gennemsnitlige konvergens/divergens (MACD). Indikatoren er sammensat af et kortsigtet og et langsigtet glidende gennemsnit. Når det kortsigtede gennemsnit er over det langsigtede gennemsnit, signalerer dette et positivt momentum, mens perioder, hvor det langsigtede gennemsnit overstiger det kortsigtede, signalerer et nedadgående momentum.

MACD signalerer en ændring i tendensretningen og påbegyndelsen af en ny tendens. MACD måles på en skala fra en-til-en, hvor MACD højere end nul signalerer et køb og MACD lavere end nul signalerer et salg.

Mængdeindikatorer

Den sidste type indikator, du finder, er mængdeindikatorer. Ud over pindediagrammet over mængder, der vises i værktøjet, kan disse indikatorer hjælpe med at forstå, hvordan mængden af aktiehandler kan bestemme styrken af en kursudvikling.

Et sådant eksempel er On Balance Volume (OBV). Dette er den samlede sum af køb- og salgsmængden. En række top- og bundangivelser indikerer en stærkere tendens, mens en flad OBV indikerer en mangel på tendens. Pengestrømsindekset bruger en anslået “typisk kurs” (et gennemsnit af den højeste, laveste og nærmeste kurs) sammen med mængderne til at estimere, om et værdipapair er overbought eller oversold.

volumen indikatorer diagram eksempel

Hvor pålidelig er teknisk analyse?

De, der starter med teknisk analyse, vil hurtigt indse, at disse indikatorer både er ekstraordinært brugerdefinerbare samt åbne for fortolkning. Derfor er det en god ide at eksperimentere med en række strategier og bruge indikatorerne i kombination med hinanden for at opnå meningsfulde resultater i forbindelse med aktiehandel. Hos DEGIRO er vi åbne og gennemsigtige om de risici, der følger med at investere.

Før du begynder at investere, er der en række faktorer, du skal overveje. De hjælper dig med at overveje, hvor stor risiko du er villig til at tage, og hvilke produkter der bedst matcher din viden. Det er heller ikke tilrådeligt at investere penge, som du har brug for på kort sigt, eller at stille dig selv i en position, der kan give økonomiske vanskeligheder. Det hele begynder med, at du skal tænke på, hvilken type investor du vil være. Du kan læse mere om risiciene ved investering i vores dokumenter med yderligere information om investeringsservice eller på vores særlige risikoside.

Oplysningerne i denne artikel er ikke beregnet som vejledning og har ikke til hensigt at anbefale nogen investeringer. Investering indebærer risici. Du kan miste (en del af) din indbetaling. Vi anbefaler, at du kun investerer i finansielle produkter, der passer til din viden og erfaring.

backtotop

Din investeringsrejse starter her

Åbn en gratis konto, og slut dig til over 2,5 millioner kunderinvestorer på vores brugervenlige platform.

Bemærk:
Investering indebærer risici. Du kan miste (en del af) dine investerede midler. Vi anbefaler, at du kun investerer i finansielle produkter, der passer til din viden og erfaring. Dette er ikke investeringsrådgivning.

Investering indebærer risici.

icon_close

Vi ønsker at give folk mulighed for at blive de bedste investorer, de kan blive. Ved at tilbyde et univers af muligheder og valg på vores brugervenlige platform fjerner vi barrierer for at gøre investering tilgængelig for alle: Begyndere eller eksperter. Du får adgang til en bred vifte af produkter på mere end 50 globale børser, så du har friheden til at investere, som du vil. I vores verden får du også meget for pengene. Vi tilbyder vi utroligt lave gebyrer uden at gå på kompromis med kvaliteten, sikkerheden og rækkevidden af vores investeringstjenester. Prioritering af dine behov har hjulpet os med at blive den førende europæiske online-mægler. Vores 2,5+ millioner kunder og 100+ internationale priser er et bevis på vores succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, en udenlandsk filial af flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | telefon: +31 20 2613072 | e-mail: clients@degiro.com | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch er registreret hos det hollandske handelskammer under nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, der handler under navnet DEGIRO, er den hollandske filial af flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG er primært under tilsyn af det tyske finanstilsyn (BaFin). I Holland er flatexDEGIRO Bank Dutch Branch registreret hos DNB og under tilsyn af AFM og DNB. | flatexDEGIRO Bank AG er en autoriseret tysk bank under tilsyn af det tyske finanstilsyn og registreret hos det tyske handelskammer under nummer HRB 105687.