Hvad er rentes rente, og hvordan fungerer det?

Albert Einstein beskrev renters renter som ”verdens ottende vidunder”, men hvad er det helt præcist? Renters rente er den rente, som du får på et hovedbeløb, inklusive den akkumulerede rente fra tidligere perioder fra et depositum eller et lån. Kort sagt, det er den rente, der er opnået på penge, der allerede er tjent som renter eller "renter på renter". Som kontrast betales simple renter kun på hovedbeløbet og ikke af påløbne renter. I praksis bruges er renters rente mere almindeligt sammenlignet med simple renter.

Faktorer, der påvirker renters rente

  • Frekvens: Tilskrivningsfrekvensen eller antallet af gange om året, hvor rentebetalinger fordeles, påvirker renters rente. Renter tilskrives ofte årligt, halvårligt, kvartalsvis eller månedligt, men de kan også tilskrives dagligt eller endda løbende. Jo flere tilskrivningsperioder der er, jo større vil den fremtidige værdi af dine penge ofte være.
  • Rentesats: Renter kan have en betydelig effekt. Højere renter vil bidrage mere til en investering sammenlignet med en lavere rente.
  • Tid: Renters rente har større indflydelse på investeringer med en længere tidsramme sammenlignet med kortsigtede investeringer.

Sådan beregnes renters rente

Hvis du forsøger at finde ud af, hvordan du beregner renters rente, er det relativt let med en tilskrivningsformelrenters rente formel. Renters rente beregnes ved hjælp af følgende formel:

A=P(1+ r/n)nt

I formlen er 'A' den fremtidige værdi, 'P' er hovedbeløbet, 'r' er rentesatsen, 'n' er antallet af tilskrivningsperioder, og 't' er tiden i år.

Lad os eksempelvis sige, at du indbetaler 1.000 € på en opsparingskonto i banken, og du lader dem stå der i 20 år. Din bank betaler en rente på 5 %, og renterne tilskrives årligt. Uden at gøre noget andet, har du om 20 år 2.653,30 €.

Renters rente i investering fungerer på samme måde. Lad os sige, at du investerer 1.000 € i en ETF, der hypotetisk har et årligt afkast på 9 %. Efter det første år er din investering vokset til 1.090 €. Skønt en gevinst på 90 € ikke virker af meget, kan tiden på markedet øge din investering betydeligt. Efter 30 år er den samme investering vokset til at være 13.267,68 €. Dette er en stigning på 12.267,68 € ud fra din oprindelige investering på 1.000 €.

72-reglen

72-reglen er en hurtig måde til at estimere den tid, det tager at fordoble en investering. Desuden er det en genvej til at finde ud af den omtrentlige virkning af renters rente. Formlen bag 72-reglen er:

72/r=Y

Hvor r er renters rentesatsen, og Å er det antal år, det vil tage at fordoble din investering. Hvis du tager de 5 % renten på 5% fra eksemplet ovenfor og bruger formularen fra 72-reglen, vil du være i stand til at fordoble dine penge på 14,4 år. Det er vigtigt at huske på, at 72-reglen kun er et skøn. I dette tilfælde ville det faktiske antal år, det tager at fordoble dine penge med renters rente være 14,21 år. Selvom der er en lille uoverensstemmelse i disse tal, kan 72-reglen bruges til let estimering.

Fordele og ulemper ved renters rente

Effekten af renters rente kan enten have en positiv indflydelse på dig, eller blive en omkostning afhængigt af omstændighederne. Du kan høste fordelene ved renters rente i det scenarie, at du er investor, hvorved en investering eksponentielt kan vokse med tiden.

Når du er låntager, kan renters rente på den anden side være dyre. Dette er oftest tilfældet med kreditkort. Nogle kreditkortselskaber opkræver renter for at låne penge og på det samlede beløb af renterne. Derfor kan du ende med at skylde dit kreditkortselskab betydeligt mere, end du oprindeligt lånte.

Involverede risici

Hos DEGIRO er vi åbne og gennemsigtige om de risici, der følger med at investere. Før du begynder at investere, er der en række faktorer, du skal overveje. De hjælper dig med at overveje, hvor stor risiko du er villig til at tage, og hvilke produkter der bedst matcher din viden. Det er heller ikke tilrådeligt at investere penge, som du har brug for på kort sigt, eller at indgå i en position, der kan give økonomiske vanskeligheder. Det hele begynder med, at du skal tænke på, hvilken type investor du vil være. Du kan læse mere om risikoen ved at investere på vores dedikerede risikoside.

Oplysningerne i denne artikel er ikke beregnet som vejledning og har ikke til hensigt at anbefale nogen investeringer. Investering indebærer risici. Du kan miste (en del af) din indbetaling. Vi anbefaler, at du kun investerer i finansielle produkter, der passer til din viden og erfaring.

backtotop

Din investeringsrejse starter her

Åbn en gratis konto, og slut dig til over 2,5 millioner kunderinvestorer på vores brugervenlige platform.

Bemærk:
Investering indebærer risici. Du kan miste (en del af) dine investerede midler. Vi anbefaler, at du kun investerer i finansielle produkter, der passer til din viden og erfaring. Dette er ikke investeringsrådgivning.

Investering indebærer risici.

icon_close

Vi ønsker at give folk mulighed for at blive de bedste investorer, de kan blive. Ved at tilbyde et univers af muligheder og valg på vores brugervenlige platform fjerner vi barrierer for at gøre investering tilgængelig for alle: Begyndere eller eksperter. Du får adgang til en bred vifte af produkter på mere end 50 globale børser, så du har friheden til at investere, som du vil. I vores verden får du også meget for pengene. Vi tilbyder vi utroligt lave gebyrer uden at gå på kompromis med kvaliteten, sikkerheden og rækkevidden af vores investeringstjenester. Prioritering af dine behov har hjulpet os med at blive den førende europæiske online-mægler. Vores 2,5+ millioner kunder og 100+ internationale priser er et bevis på vores succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, en udenlandsk filial af flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | telefon: +31 20 2613072 | e-mail: clients@degiro.com | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch er registreret hos det hollandske handelskammer under nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, der handler under navnet DEGIRO, er den hollandske filial af flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG er primært under tilsyn af det tyske finanstilsyn (BaFin). I Holland er flatexDEGIRO Bank Dutch Branch registreret hos DNB og under tilsyn af AFM og DNB. | flatexDEGIRO Bank AG er en autoriseret tysk bank under tilsyn af det tyske finanstilsyn og registreret hos det tyske handelskammer under nummer HRB 105687.