Hvad er ejendomsinvesteringsfonde?

Hos DEGIRO mener vi, at det er vigtigt, at du har den tilstrækkelige viden, når du investerer. Desuden vil vi gerne sørge for, at du handler finansielle instrumenter, der passer til dine behov og mål. Denne artikel forklarer, hvad ejendomsinvesteringsfonde er, og hvordan du kan handle dem.

Hvad er en REIT?

En ejendomsinvesteringsfond (Real Estate Investment Trust - REIT) er en virksomhed, der normalt genererer indkomst ved at producere og eje fast ejendom. Nogle REIT'er handles offentligt på børsen, mens andre ikke gør. Ved at investere i REIT’er investerer investorer indirekte i den ejendom, virksomheden ejer. Som med almindelige aktier i et selskab giver investering i REIT’er normalt investoren stemmeret.

I modsætning til andre ejendomsselskaber udvikler en REIT ikke ejendomme for at videresælge dem. REIT’er ejer eller leaser fast ejendom og betaler derfor lejeindtægterne til investorer. Dette kaldes udbytteindkomst. Disse ejendomme kan variere og kan omfatte alt fra kontorbygninger, hoteller, indkøbscentre og huse til datacentre og mobiltelefontårne. Da huslejen normalt er stabil, kan indtægten fra en REIT-investering også betragtes som relativt stabil under normale markedsforhold.

Krav til REIT’er

For at kvalificere sig som et REIT skal en virksomhed opfylde visse krav. Disse bestemmelser angiver for eksempel, hvordan en REIT skal kanaliseres, hvilken procentdel af aktiverne skal være fast ejendom, og hvilken procentdel af den skattepligtige indkomst der skal returneres til investorerne som udbytte. Disse procentsatser afhænger af det land, som den pågældende REIT stammer fra.

Typiske eksempler på nogle af disse bestemmelser er:

 • Hver REIT skal forvaltes af en eller flere bestyrelsesmedlemmer eller direktører.
 • REIT'er er forpligtet til at kanalisere det meste af deres skattepligtige indkomst videre til aktionærerne. Normalt skal cirka 90 % fordeles ud.
 • Mindst en vis procentdel af aktiverne skal investeres i fast ejendom. Det gælder typisk cirka 75 %.
 • Mindst en vis procentdel af REIT’ens bruttoindkomst skal stamme fra leje eller salg af fast ejendom eller renter på realkreditlån. Dette er normalt cirka 75 %.
 • Det reelle ejerskab skal som minimum holdes af flere personer. Dette kan betyde, at en REIT skal have mindst 100 aktionærer. Dette skal være tilfældet på eksempelvis mindst 335 dage af et skattepligtigt år.

Forskellige typer REIT’er

Der findes forskellige typer REIT’er. Disse forskelle kan komme til udtryk i den måde, investorer kan investere i dem eller i det produkt, som en REIT er specialiseret i.

Som nævnt tidligere behøver en REIT ikke at være børsnoteret. Der er tre klassifikationer:

 1. Børsnoterede REIT'er: denne type kan købes og sælges på større børser, såsom NYSE og London Stock Exchange. Da mange REIT handles på almindelige børser, har de relativt høj likviditet sammenlignet med direkte investering i fast ejendom. Dette betyder, at investorer lettere kan købe og sælge aktier i REIT'erne på børsen.
 2. Ikke-børshandlede REIT'er: disse ikke-børsnoterede REIT'er er tilgængelige for investorer, men handler ikke på større børser.
 3. Private REIT'er: disse REIT'er er ikke noteret på en børs og er generelt ikke tilgængelige for alle investorer. Kun bestemte personer, der normalt udpeges af en REIT’s bestyrelse, kan investere i disse private fonde.

REIT’er kan have forskellige investeringer, såsom fast ejendom, pant og meget mere. Nogle eksempler på specialiserede REIT'er er:

 • REIT’er, der finansierer fast ejendom

  Som du nok kan forestille dig, investerer denne type REIT’er i realkreditlån. De kendes også som mREIT’er. De kan bruge pant eller lån direkte eller realkreditobligationer (Mortgage Backed Securities) indirekte.

 • REIT’er, der ejer boligejendomme

  Denne type REIT’er er specialiserede i boligejendomme. Dette kan eksempelvis være lejlighedskomplekser eller villaudlejningsejendomme. Dette kan specialiseres endnu mere; for eksempel fokuserer nogle REIT’er kun på studenterboliger eller specifikke samfund.

 • REIT’er, der ejer detailejendomme

  I lighed med det foregående eksempel kan REIT’er specialisere sig i erhvervsejendomme, såsom indkøbscentre, butikscentre og forretninger.

 • REIT’er, der ejer sundhedsfaciliteter

  Disse fonde fokuserer udelukkende på sundshedsfaciliteter. Under denne kategori hører hospitalbygninger, ældreboliger, lægehuse og wellness-centre.

 • REIT’er, der spreder deres investeringer

  I modsætning til de meget specifikke REIT'er, der er nævnt i de tidligere typer, kan REIT'er også sprede deres investeringer. For at kvalificere sig inden for denne kategori skal en REIT eje en kombination af to eller flere typer ejendomme. For eksempel kan dette være en kombination af detailcentre og kontorbygninger.

Udlodning

Udlodninger modtaget fra REIT’er er underlagt en anden udbytteskat end udlodninger modtaget fra almindelige aktier, og de beskattes ofte tungere. Inden du investerer i en REIT, anbefaler vi, at du kontrollerer investor relations-siden for den pågældende REIT, eller at du konsulterer din lokale skatterådgiver. Den gældende skat afhænger af udlodningstypen og investorens bopælsbetingede skattepligt.

Kursfastsættelse

Da REIT’er handles som aktier på en børs, bestemmes kursen hver gang en handel finder sted på markedet.

Hvilke risici og fordele er der ved at investere i REIT’er?

Det kan være fordelagtigt at investere i REIT’er, men det er ikke uden risiko. Hos DEGIRO er vi åbne og gennemsigtige med hensyn til risici forbundet med investering. Oplysninger om REIT’ers investeringsportefølje præsenteres normalt på fondens side om investorrelationer. Det tilrådes at læse siden investorrelationer, før du investerer i en REIT. Ved investering i en REIT, er det maksimale tab det samlede investerede beløb.

De to måder, en investor kan drage fordel af en investering i en REIT, er de regelmæssige indkomstudlodninger og en potentiel kursstigning. Generelt set sker afkast på REIT’er oftere ved udbytte end ved kursstigning. Da størsteparten af indkomsten udloddes til aktionærerne, er kapitalstigning ofte lav. Dette garanteres imidlertid ikke.

Oplysningerne i denne artikel er ikke beregnet som vejledning og har ikke til hensigt at anbefale nogen investeringer. Investering indebærer risici. Du kan miste (en del af) din indbetaling. Vi anbefaler, at du kun investerer i finansielle produkter, der passer til din viden og erfaring.

backtotop

Din investeringsrejse starter her

Åbn en gratis konto, og slut dig til over 2,5 millioner kunderinvestorer på vores brugervenlige platform.

Bemærk:
Investering indebærer risici. Du kan miste (en del af) dine investerede midler. Vi anbefaler, at du kun investerer i finansielle produkter, der passer til din viden og erfaring. Dette er ikke investeringsrådgivning.

Investering indebærer risici.

icon_close

Vi ønsker at give folk mulighed for at blive de bedste investorer, de kan blive. Ved at tilbyde et univers af muligheder og valg på vores brugervenlige platform fjerner vi barrierer for at gøre investering tilgængelig for alle: Begyndere eller eksperter. Du får adgang til en bred vifte af produkter på mere end 50 globale børser, så du har friheden til at investere, som du vil. I vores verden får du også meget for pengene. Vi tilbyder vi utroligt lave gebyrer uden at gå på kompromis med kvaliteten, sikkerheden og rækkevidden af vores investeringstjenester. Prioritering af dine behov har hjulpet os med at blive den førende europæiske online-mægler. Vores 2,5+ millioner kunder og 100+ internationale priser er et bevis på vores succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, en udenlandsk filial af flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | telefon: +31 20 2613072 | e-mail: clients@degiro.com | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch er registreret hos det hollandske handelskammer under nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, der handler under navnet DEGIRO, er den hollandske filial af flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG er primært under tilsyn af det tyske finanstilsyn (BaFin). I Holland er flatexDEGIRO Bank Dutch Branch registreret hos DNB og under tilsyn af AFM og DNB. | flatexDEGIRO Bank AG er en autoriseret tysk bank under tilsyn af det tyske finanstilsyn og registreret hos det tyske handelskammer under nummer HRB 105687.